fbpx

“Szybkie” pierniczki

W przeszłości pierniki były symbolem dobrobytu, produktem luksusowym dostępnym jedynie najbogatszym mieszkańcom miast hanzeatyckich (dzisiejsze okolice Holandii). Dziś podaję Wam przepis na “szybkie” pierniczki, które pieczemy od razu po zrobieniu ciasta. Tradycyjne ciasto piernikowe powinno się sezonować w chłodnym miejscu około 1 miesiąca.

Staropolski Piernik Świąteczny.Ciasto powinno się przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem, a upiec 3 – 4 dni przed…

Opublikowany przez eSlowLife Czwartek, 5 grudnia 2019

“Szybkie” pierniczki.

Składniki:
100 gram miodu,
60 gram masła,
2 jaja,
25 gram świeżych drożdży,
2 szklanki mąki pszennej (tortowa),
1 łyżkę przyprawy do pierników,
1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie:
Masło z miodem dokładnie roztopić, do uzyskania płynnej konsystencji. Po ostudzeniu (nie może być gorące, ani zimne), dodać do masy drożdże – wymieszać, potem jaja i pozostałe składniki. Wyrabiać rękami dość długo, aż ciasto będzie gładkie. Posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm. i wycinać kształty pierniczków.
Pieczemy na papierze do pieczenia w temp. 180 °C 12-15 minut (zależy od piekarnika), do zrumienienia.


Pierniczki ładnie ozdabiamy po wystygnięciu wg własnych pomysłów i fantazji. Koniecznie przechowywać w zamkniętym pojemniku.
S M A C Z N E G O ! ! !

Zostaw odpowiedź

Rozwiąż równanie: 1 * 2 =