fbpx

Zakwas na żurek

Najlepszy żurek można zrobić na własnym zakwasie i jest to naprawdę proste. Trzeba tylko trochę cierpliwości. Zakwas powinien mieć tylko dwa podstawowe składniki i ewentualnie trzy przyprawy. W kupnych butelkach, nawet tych „domowych” produkcji zazwyczaj są dodatki, które zmieniają smak zupy. Przygotowanie pierwszego zakwasu trwa kilka dni, więc trzeba pomyśleć o tym kilka dni wcześniej.
Skład zakwasu:
  • 0,5 litra wody
  • 4 łyżki mąki razowej żytniej
Do zakwasu można dodać wg uznania: kilka ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 4 ząbki czosnku. Ja preferuję zakwas bez przypraw, a dodaję je podczas przygotowania wywaru. Składniki mieszamy w litrowym słoiku, przykrywamy gazą i odstawiamy na około 5 dni w temperaturze pokojowej. Płyn będzie miał specyficzny zapach, musi być dość kwaśny, a z mąki na dnie będą wydobywały się bąbelki. Jeśli przetrzymamy zakwas zbyt długo, wytworzy się pleśń i nie nadaje się on do spożycia.

Kiedy zakwas jest gotowy, zakręcamy słoik i chowamy do lodówki, żeby zatrzymać proces fermentacji. Przed wlaniem zakwasu do wywaru dokładnie go mieszamy. Do tego co zostało dolewamy świeżej wody, dosypujemy mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Kolejne zakwasy nie potrzebują już tyle czasu i każdy następny będzie mocniejszy i smaczniejszy. Jeśli chcemy zupę mniej gęstą, dodajemy do zakwasu łyżkę mąki mniej.

Zakwas można przygotować również z innych mąk, trzeba pamiętać, że muszą to być mąki razowe. Życzę smacznego.

Zostaw odpowiedź

Rozwiąż równanie: 10 - 3 =