Burak jest od lat znany, jako warzywo zawierające wiele witamin, a nawet traktowany leczniczo przy niektórych schorzeniach. Po zimowej diecie, która dostarcza nam mniejszą ilość wartościowych składników, możemy się wspomóc znaną wszystkim, botwiną. Młode liście buraka możemy spożywać w postaci surowej, jako dodatek do surówek, chłodnika, albo pożywnej zupy. Do przyrządzenia potraw możemy użyć liści boćwiny, jak i botwiny, zależnie od dostępności. Zupa bogata będzie w błonnik, kwas foliowy, żelazo, potas, witaminy z grupy B, wit. A, C, E, K i inne. Należy wspomnieć, że młode liście buraka czerwonego były cenione już w starożytnej Grecji.
Składniki:
- pęczek botwinki
- 4 młode ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy do smaku
- cytryna
- świeży, siekany koperek
- słodka śmietana 12 lub 18%
- gotowane jaja – po jednym na osobę
W garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i po chwili pozostałe warzywa. Smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut, mieszając kilka razy. Zalewamy wodą, lub jak ktoś woli, wywarem np. mięsnym. Solimy do smaku, dodajemy świeżo zmielony pieprz, 3 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy.
Dokładnie płuczemy botwinę, odkrawamy młode buraczki i kroimy łodygi w ok. 2 centymetrowe kawałki. Same liście można pokroić „na krzyż”, będzie łatwiej je nabierać łyżką przy jedzeniu. Oddzielone buraczki możemy zetrzeć i dodać wcześniej z warzywami do garnka, lub pozostawić do innej potrawy. Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni, dodajemy posiekaną botwinę i lekko podduszamy przez kilka minut.Kiedy warzywa są już miękkie, przekładamy do nich podduszoną botwinę i zostawiamy chwilę na wolnym ogniu. Wyłączamy „palnik” pod zupą, zakwaszamy lekko sokiem z cytryny, około łyżki stołowej, ale to kwestia smaku. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem kilka, kilkanaście minut.
Na głęboki talerz kładziemy dowolnie przekrojone, ugotowane jajo, nalewamy zupę, posypujemy posiekanym koperkiem i dodajemy 2 łyżki śmietanki.
SMACZNEGO