fbpx

Chleb ziołowy

Jest kilka zapachów, które działają na nas pozytywnie. Przywołują dobre wspomnienia, wywołują uśmiech, ożywiają, lub przeciwnie, działają kojąco i uspokajająco. Jednym z takich pozytywnych zapachów jest zapach świeżego chleba. Sam piekę chleb na zakwasie, który jest najlepszym wyborem. Dziś jednak przedstawię chleb nie wymagający umiejętności piekarniczych, ale dający wiele satysfakcji z przygotowania i dobry, śródziemnomorski zapach i smak.

Potrzebne składniki:
drożdże – 5 dkg
cukier – 2 płaskie łyżeczki
mąka 650 – 1 kg
woda – 0,5 litra
oliwa z oliwek – 2 łyżki
sól – 2 łyżeczki
zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
czosnek – 3 ząbki

ZACZYN -Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem, dodać 2 łyżki mąki, roztrzepać i
odstawić na 10 minut.
Do pozostałej mąki dodać sól, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do tak przygotowanej mąki wlewamy wcześniej przygotowany ZACZYN, dolewamy oliwę i
wyrabiamy na stolnicy.
Po wyrobieniu wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do
wyrośnięcia.


Ciasto dzielimy na 2 części (dwa bochenki) i każdą część rozgniatamy na placek po czym składamy w kopertę. Czynność powtarzamy 3 razy. Na koniec formujemy placek i zwijamy w roladę, zwilżamy wodą, ostrym nożem robimy na górze nacięcia i posypujemy lekko mąką.


Pieczemy 15 minut w temperaturze 50 st. celsjusza, po czym zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 55 minut. Przy pieczeniu w jednej temperaturze pieczemy 1 godz. 15 minut, maksymalnie do 1,5 godziny.
Smacznego !!!


Zostaw odpowiedź

Rozwiąż równanie: 2 + 10 =